Investiranje u poslovne nepokretnosti

Odavno je postalo jasno da je ulaganje u nekretnine jedna od najisplativijih odluka i jedan od najboljih načina na koje možete potrošiti novac, a da iz toga na duže staze imate određenu dobit. Sva lepota ovog ulaganja jeste da u njemu dobit može označavati i materijalnu stvar, određenu količinu novca, ali i uživanje koje sa sobom nosi biranje novog doma ili prostora za novi poslovni poduhvat, i zamišljanje svih trenutaka koji će „oživeti“ građevinske konstrukcije i učiniti ih vašim. U zavisnosti od toga kako postavite svoj cilj, dobijate upravo ono što poželite – siguran dom i životni prostor za nove uspomene, ili stabilan prihod od rente koji će učiniti izvesnijim godine koje dolaze.

Nije bez razloga to što investicije u nekretnine po rečima mnogih predstavljaju „sigurnu dobit“. Život u ubrzanom vremenu čini da se okolnosti na tržištu neprestano menjaju, ali ljudima inherentna potreba za stanovanjem i životnim prostorom ostaje. Osim toga, bez obzira na trendove u građevinskoj industriji, sigurno je da ćete pri izboru nekretnine birati najkvalitetnije materijale, najbolje povezanu lokaciju, sigurno parking mesto i deo grada koji ispunjava sve vaše potrebe.

Ukoliko sve ove karakteristike odlikuju vašu nekretninu, njena vrednost u budućnosti može samo da raste i da donese ne samo finansijsku dobit, već i značajnu ličnu satisfakciju koja proizlazi iz saznanja da ste doneli odličnu poslovnu odluku. Posmatrano kroz statistiku, prosečan godišnji rast cene rente je pet odsto, dok prosečan godišnji rast cene nekretnine iznosi sedam odsto!

Iz navedenih podataka sledi da verovatno ne postoji bolji trenutak od sadašnjeg da investirate u stambeni ili poslovni prostor – ne samo zbog motivacione rečenice koja kaže da „nema boljeg momenta od onog u kojem ste sada“ – već i zato što je novogradnja u punom zamahu kako u prestonici, tako i u ostatku zemlje. Prema godišnjem izveštaju sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, tokom 2017. godine najviše se trgovalo stambenim objektima – u zemlji je prodato više od 33.600 stanova, a 28 odsto od ovog broja stambenih jedinica je novogradnja, kupljena od investitora.

Upravo u ovom izveštaju, kao jedna od atraktivnih lokacija u Beogradu izdvojen je i Belgrade Waterfront – jedan od aktuelnih savremenih kompleksa mešovite namene u kojem je budućim stanarima sve na dohvat ruke – prodavnice, restorani, obdaništa, različita mesta za rekreaciju. Ono što u izgradnji ovako sveobuhvatnih poduhvata Belgrade Waterfront izdvaja i postavlja na prvo mesto jeste neuporediva lokacija – pored reke, a na samo par minuta hoda od starog gradskog jezgra. Uz odličnu povezanost, blizinu parkova, šetališta, vrtića i brojne druge prednosti koje nude zgrade koje su trenutno u prodaji – BW Residences, BW Vista i BW Parkview, kao i ekskluzivni stanovi The Residences at The St. Regis Belgrade u Kuli Beograd – nesumnjivo je da će vrednost stanova u okviru Belgrade Waterfront-a u budućnosti samo rasti.

Potkrepljeno brojkama, to izgleda ovako – prosečan godišnji povraćaj investicije iznosi (neto): na 1 do 3 godine 10,6 odsto; na 1 do 7 godina 13,4 odsto, a na 1 do 10 godina – 16,2 odsto. Na konkretnom primeru, ukoliko sada uložite 149.888 evra u dvosoban stan u stambenoj zgradi BW Parkview, ne samo da ćete postati vlasnik stana u zgradi sa jednom od najatraktivnijih pozicija u gradu, na samo par koraka od parka, već će za tri godine njegova vrednost iznositi čak 183,619.25 evra!

Onaj ko bi sa sigurnošću znao šta će se dešavati u budućnosti svakako bi bio najbogatiji čovek na svetu, ali ulaganje u investicije vam, nezavisno od rasporeda zvezda, dosta izvesno može doneti bar deo tog bogatstva. U vremenu koje obiluje nesigurnostima, ovaj način ulaganja nije samo najzanimljiviji, već i najbezbedniji, što ga čini jednim od važnih i krupnih koraka ka vašoj sigurnoj budućnosti.

Prethodne objave