Претрага
Close this search box.

Kako odabrati pouzdanog investitora?

Pouzdani investitori

Šta kaže praksa?

Ovo je pitanje od životne važnosti, koje nužno muči sve zainteresovane da kupe nekretninu. U medijima imamo brojne primere investitora koji su uzeli kaparu i nestali, ili one koji su izbegli potpisivanje predugovora o kupoprodaji nepokretnosti, dvostruko prodavali stan, kao i brojne druge vidove prevara.

Ne dozvolite da Vas lepo odelo zavara!
Ne dozvolite da Vas lepo odelo zavara!

Lista investitora koji imaju dugovanje

Sva sreća, te postoji lista dužnika koji nisu platili naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, na kojoj možete da proverite investitora od koga planirate da kupite nepokretnost, a kasnije u tekstu ćemo vam objasniti kako da istražite investitora od kog želite da kupite stan.

Prednosti kupovine stana od pouzdanog investitora

Postoje brojne prednosti kupovine stana direktno od investitora, poput povoljnije cene kvadrata, mogućnosti povrata PDV-a, (koji iznosi 10% za stanove) – ukoliko je u pitanju kupovina prvog stana, takođe i mogućnosti promene rasporeda i strukture prostorija prema potrebama kupca, za d stanove u izgradnji. Najbolje bi bilo da stan kupite od poznatih investitora, koji već iza sebe imaju izgrađene objekte, useljene i uknjižene stanove, kao i reputaciju da poštuju rokove. Pogledajte referentnu listu investitora sa kojima sarađuje MAGNAT.

Izbor investitora je uvek na Vama
Izbor investitora je uvek na Vama

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine stana od investitora?

  • Svaki investitor treba da bude registrovan kao privredno društvo, pa je moguće na internet stranici Agencije za privredne registre uraditi pretragu privrednih društava prema imenu firme i tako doći do finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu firme, pre svega da li firma posluje sa dobitkom, kao i o podacima za koju je delatnost registrovana firma. Na sajtu APR-a možete videti i ko su zakonski zastupnici firme.
  • Ovo nije obavezno, ali na internet stranici Narodne banke Srbije – NBS, u odeljku Pretraživanje jedinstvenog registra računa, možete proveriti da li je kompanija uključena u platni promet, kao i informacije o trenutnom stanju računa firme, odnosno informacije o potencijalnoj blokadi računa.
    Investitor mora da bude vlasnik parcele ili vlasnik dela parcele na kojoj gradi jer se pravo korišćenja parcele više ne praktikuje.
  • U Katastru nepokretnosti treba proveriti parcelu – vlasništvo, površinu parcele i da li je na parcelu upisana hipoteka. Katastru nepokretnosti možete pristupiti i onlajn i tako proveriti ove informacije tako što ćete uneti adresu ili broj parcele na kojoj se objekat gradi.
  • Dokumenti koji treba da se traže na uvid od investitora su: građevinska dozvola, prijava radova i ugovor sa Zavodom za izgradnju grada, kojim se potvrđuje da su obaveze prema njima izmirene. Građevinska dozvola će biti dobijena, ako je projekat u skladu sa urbanističkim uslovima. Kada investitor formira gradilište, on je u obavezi da angažuje adekvatnu službu za nadzor, koja će kontrolisati kvalitet izvedenih radova i dinamiku izvođenja.
  • Kada je zgrada sagrađena, onda na teren izlazi komisija za tehnički prijem, koja ima zadatak da proveri da li je objekat izgrađen u skladu sa projektom, a za koji je dobio građevinsku dozvolu. Komisija proverava da li objekat ima propisan broj spratova. Nakon toga sledi provera protivpožarne inspekcije i elektrodistribucije i tek onda, ako je sve u redu, zgrada dobija upotrebnu dozvolu. Naravno, to je poduži proces – od dobijanja građevinske dozvole, pa do dobijanja upotrebne dozvole može proći i više godina.

Za još korisnih saveta, predlažemo Vam da se pretplatite na našu NEWSLETTER listu u futeru stranice, kako biste bili obavešteni o svim aktuelnistama iz svere nepokretnosti.

Magnat Real Estate Investments
Magnat Real Estate Investments

Prethodne objave