Претрага
Close this search box.

Šta morate da znate o nosećim zidovima pre renoviranja?

Šta trebate da znate o nosećim zidovima pre neroviranja?

Šta treba da znate o nosećim zidovima pre početka renoviranja objekta?

Kupili ste stan, ali pre useljenja želite da ga preuredite prema svojim potrebama i da ga potpuno prilagodite? Ukoliko bi renoviranje Vašeg novog stana iziskivalo i rušenje ili pomeranje zidova, evo nekoliko stvari koje biste morali da znate o nosećim i nenosećim zidovima.

Šta trebate da znate o nosećim zidovima pre neroviranja?
Noseći zid ne možete pomerati

Noseći zidovi

Noseći zidovi se ne smeju rušiti, ni potpuno ni delimično, niti pomerati. Pod određenim uslovima, mogli bi se eventualno praviti novi otvori na njima, tj. mogu se seći, pa ih na taj način uklopiti u novu koncepciju stambenog prostora. Pri ovakvim zahvatima, veoma je važno na koji način se sečenje radi, kako ne bi došlo do „cepanja“ samog zida. Zato se u takve procese nikada ne upuštajte sami, već se posavetujte sa stručnim licima. Takođe, za sve intervencije ovog tipa, morala bi se nabaviti dozvola za izvođenje radova koju izdaju nadležni organi. Svaka intervencija na nosećem zidu, koja nije samo estetske prirode, može ozbiljno narušiti stabilnost zgrade i ugroziti bezbednost svih stanara.

Nenoseći zidovi

Za razliku od nosećih zidova, koji se nikako ne smeju dirati, nenoseći zidovi se mogu rušiti ili izmeštati kako bi se spojile ili bolje rasporedile prostorije.

Procene prepustite stručnim licima

Savetujemo da nikada ne procenjujete sami da li je zid noseći ili ne, jer to ne zavisi samo od debljine samog zida, već od više faktora, kao što su visina sprata, korišćenih građevinskih materijala, perioda izgradnje objekta, itd. Potražite pomoć inžinjera i arhitekata prilikom ovakvih procena i saveta, a ukoliko nemate kome da se obratite, Vaš posrednik uvek može da Vam preporuči pouzdanog partnera koji će Vam se naći na usluzi.

Uredite svoj dom i iskoristite prednosti i popuste iz Magnatove kartice pogodnosti!

Kartica pogodnosti - MAGNAT Real Estate Investments
Kartica pogodnosti – MAGNAT Real Estate Investments

Prethodne objave