Претрага
Close this search box.

Da li je isplativo renovirati stan pre prodaje ili ne?

Renovoranje stana

Da li renoviranje stanova u starogradnji doprinosi bržoj prodaji nepokretnosti?

Šta je sve neophodno popraviti u stanu pre nego što ga oglasimo za prodaju? Postoje različita mišljenja o ovim pitanjima, a mi bismo želeli da Vam skrenemo pažnju na nekoliko faktora koji mogu biti presudni za iznos po kom ćete prodati stan.

Renoviranje 2
Cenu koštanja radova u stanu, nećete moći da naplatite u celosti kroz povećanje inicijalne cene kvadrata, ali ćete verovatno mnogo brže prodati stan koji je sveže renoviran

Atraktivnost Vaše nepokretnosti zavisiće od toga šta kupac može dobiti prilikom kupovine. Teško da će bilo ko biti oduševljen zidovima koji su požuteli od duvanskog dima ili kuhinjskih isparenja, dotrajalim tapetama, pohabanim pločicama u kupatilu, oštećenom parketu ili stolarijom u izvornom stanju. Osmotrite svoju nepokretnost iz svih uglova i procenite da li je isplativo ulagati u nju.

Ukoliko je  stanje u svim prostorijama u Vašem stanu prihvatljivo, ništa nije polomljeno ili vidno oštećeno i ako ste lepo stan održavali, možda jednom i renovirali kupatilo, dovoljno je samo nekoliko „kozmetičkih intervencija“, kao na primer krečenje, kako bi Vaša nepokretnost dobila na atraktivnosti.

Podizanje vrednosti nekretnine kroz investiciono ulaganje

Ako, međutim, u stanu ništa nije menjano još od osamdesetih godina prošlog veka, prozori se jedva zatvaraju, roletne su pokvarene, a boja s plafona se ljušti, bilo bi dobro da razmislite o renoviranju stana pre prodaje. Važno je naglasiti da se u ovom slučaju ne preporučuju nikakvi skupi završni radovi, jer je veoma verovatno da neće biti isplativi, već se insistira na što modernijem izgledu stana.

Renoviranje 1
Modernizacijom prostorija stana sigurno ćete Vašu nepokretnost učiniti atraktivnijom za potencijalnog kupca

Činjenica je da na tržištu nepokretnosti postoje i stanovi koji iziskuju dodatna ulaganja i  renovirani stanovi. Skupa ulaganja retko doprinose značajno višoj ceni stana, a samim tim i bržoj prodaji. Mnogi kupci su pre spremni da malo zasuču rukave, ali da opreme stan po svom ukusu, nego da daju više novca za renovirani stan ako im on ne ispunjava očekivanja.

Ukoliko niste sasvim sigurni kakvi dodatni radovi bi bili korisni pre prodaje Vaše nepokretnosti, za savet uvek možete da se obratite našim iskusnim agentima, koji će dati realnu procenu Vaše nepokretnosti i pomoći Vam kako da što ekonomičnije pripremite svoju nepokretnost za prodaju.

Magnat Real Estate Investments

Prethodne objave