Претрага
Close this search box.

Kako odrediti cenu zakupa?

Kako odrediti cenu zakupa

Da li je bolje izdati stan brže ili skuplje?

Svaki zakupodavac, pre nego što se upusti u izdavanje svoje nepokretnosti, nađe se pred nedoumicom: da li je bolje izdati nepokretnost što brže ili po što višoj ceni. Konačna odluka je na svakom pojedincu, a mi ćemo dalje u tekstu predočiti neke faktore koje treba imati na um.

+1000 srećnih porodica
+1000 srećnih porodica

Skup faktora koji utiču na cenu – odredite cilj

  • Ako je cilj da se stanari što pre usele i počnu da plaćaju zakup, onda treba formirati cenu tako da bude prosečna ili nešto niža ispod. Kako znati da li ste uspeli? Merilo je broj poziva za Vaš oglas. Ako ih ima mnogo, onda imate sve šanse da iznajmite stan brže od konkurencije u Vašem kraju.

 

  • Ako je cilj da ostvarite maksimalan cenu zakupa od svoje nepokretnosti, moraćete biti strpljiviji. Pre svega, morate uložiti novac u renoviranje. Ako u susedstvu postoji stan identičnog rasporeda, cenu svoje nepokretnosti možete povećati tako što ćete uložiti u njega. To podrazumeva: krečenje, renoviranje kupatila i zamenu stolarije. Umesto starog i nasleđenog nameštaja uneti novi i moderniji.

 

  • Još jedna opcija koju možete iskoristiti kako biste izdali stan po višoj ceni jeste da sačekate pravog stanara. Osoba kojoj je neophodan baš vaš stan može biti ona kojoj deca idu u školu koja se nalazi preko puta vaše zgrade. Nekome je bitno da su mu roditelji u blizini mesta stanovanja o kojima treba voditi računa. U ovom slučaju ipak treba razmisliti da li se čekanje od nekoliko nedelja i meseci isplati u odnosu na nižu cenu zakupa.

Ko su vaši konkurenti?

Konkurencija ne spava
Konkurencija ne spava

Konkurenti su drugi zakupodavci koji imaju nepokretnosti slične vašoj u smislu:

  1. Površine i strukture stana – npr. stanovi gde postoje prolazne sobe se smatraju lošijim, dok ako imaju terasu ili odvojeni toalet od kupatila boljim;
  2. Lokacije na kojoj se nepokretnost nalazi, tj. udaljenosti od centra mesta;
  3. Udaljenosti od autobuskih stajališta, prodavnica, škole, vrtića, itd;
  4. Spratnosti – stanovi u prizemlju i na poslednjem spratu su obično jeftiniji za 10-15% od ostalih;
  5. Opremljenosti – već smo napomenuli da se po višoj ceni mogu iznajmiti stanovi koji su modernije opremljenih od onih u koje se nije uopšte ulagalo;
  6. Tipova ljudi koje želimo za stanare: pojedini zakupodavci insistiraju na tome da stanari budu nepušači ili bez kućnih ljubimaca, dok su neki, uz nešto malo višu naknadu, spremni da izdaju svoju nepokretnost bilo kome.

 

Ukoliko vam je ova tema zanimljiva, pozovite nas i zakažite svoj termin za konsultacije. Naš je savet da to svakako prepustite profesionalcima uz potpunu pravnu zaštitu. Uz nas bićete uspešniji od konkurencije i početi da ostvarujete prihode od izdavanja svoje nepokretnosti.

Magnat nekretnine
Magnat nekretnine

Prethodne objave